Ministeriet | 29/10

Ministeriet är en heldag om digitalisering, entreprenörskap och jämställdhet. Bli inspirerad av passionerade talare, delta i lekfulla sätt att lära ut programmering, skapa material i Wikipedias skrivstuga eller testa jämställdhetspotentialen på din skola! Programmet drar i gång klockan 10:00 och slutar klockan 15:00. Välkommen till The Cage!

Johan Ronnestam

 

Klockan 10:00 - Om jag vore Skolminister för en dag 

Dagen inleds med Johan Ronnestams öppningstal för hela The Cage. Johan fick uppdraget att fantisera sig in i rollen som skolminister för en dag. Kom och hör vad Johan skulle prioritera och varför. Garanterat lika tankeväckande som provocerande! Läs mer om Johan på Blog of Ronnestam

 

 

 

Ida Östensson

Ett jämställt gymnasieval – Ida Östensson

Under hela dagen har Ministeriet den fantastiska möjligheten att gästas av Ida Östensson från Crossing Boarders. Hennes fokus för dagen är ett jämställt gymnasieval. Bland annat kommer vi att crowdsourca namn på kvinnliga förebilder inom teknik för att underlätta en mer jämställd porträttering av teknikyrket. Tillsammans med Ida kan besökare även testa hur jämställda deras skolor är med hjälp av det webbaserade verktyget Jämställdhetseffekten. Ida har grundat den lokala skateboardföreningen You Skate Girl och den nationella föreningen No Limit. Båda föreningarna jobbar för att främja tjejers deltagande i skateboardkulturen.

Linda Sandberg

 

Klockan 10:45 - Digitalisering, delaktighet och Geek girls

Linda “Copylinda” Sandberg gästar Ministeriet för att berätta om nätverket Geek Girl Meetup, om kampanjen Digidel och om sin egen resa in i den teknik- och spelvärld som ofta tillskrivs killar. Till vardags är Linda Community ManagerKampanjen Digidels kansli och den 31 oktober medverkar Linda i Tekniska Museets Nördcafé. Lindas inspirerande historia inleder en lekfull workshop om programmeringsspråk.

 

Malin Ströman

 

 

Klockan 11:00 – Programmera mera!

Det här är sessionen för dig som vill ha en rolig metod för att presentera programmeringsspråk för barn och unga. Tillsammans med Malin Ströman och Terese Raymond får du prova på ett lättsamt sätt att närma dig programmering. Inga förkunskaper behövs! Vi inspireras av Dr Techniko.

 

 

 

Ylva Pettersson

Klockan 13:00 - Wikipedia i skolan

Eftermiddagen i The Cage inleds med finbesök av guldäpplefinalisten Ylva Pettersson som företräder Wikimedia. Missa inte chansen att utforska hur Wikipedia kan användas i undervisningen! Ylva inleder med att visa olika konkreta case. Föredraget följs av en praktisk workshop där vi tillsammans skapar Wikipedia-material. Inga förkunskaper krävs – välkommen!

 

 

 

 

 

Pernilla Näsfors

Klockan 14:30 - Öppen data som kunskapskälla om världen

Vad finns det för datakällor med fakta om världens utveckling som man kan använda i undervisningen? Vad finns det för verktyg för att visualisera data på ett begripligt sätt? På vilka sätt kan öppna data göra världen bättre? Ministeriet avslutas med en föreläsning av Pernilla Näsfors som brinner för att utforska hur öppen data och kunskap kan bidra till samhällsutveckling. Till vardags är Pernilla projektledare för transparens och sociala medier på biståndsmyndigheten Sida och ansvarig för webbplatsen Openaid.se.Berättelser i The Cage 2012

Det här är våra tre senaste bloggposter om berättelserna i buren. Klicka på bilden för att komma till hela bloggtexten. Vi ses i The Cage!

Nörda loss

Enligt rapporten Svenskarna och Internet 2012 känner sig var fjärde person i åldern 16 till 45 år inte så delaktiga i informationssamhället. Dessutom använder 1,2...

Wikipedia bygger på frivilligkraft

Wikimedia Sverige kommer att delta på Skolforum 2012 tillsammans med Per Falk, Henrik Widaeus och Terese Raymond. Vad ska då Wikimedia företa sig på...