Om du upplever urologiska problem

De flesta känner oro om det blir problem med urinvägarna eller könsorganen. Det är ofta känsligt att prata om och många väntar länge innan de söker hjälp. Vare sig det gör ont när du kissar, om du måste kissa ofta eller om det är svårt att hålla urinen, bör du söka hjälp. Oavsett om det har uppstått akut eller om det är återkommande problem är det viktigt att hitta orsaken till problemet

Det behöver inte vara något allvarligt men urologiska problem kommer att påverka din livskvalitet. Här kan en utredning ge dig svar på vad problemet är och vilken behandling som är bäst för dig.

Vad en utredning innebär

När du får gå igenom en utredning av urologiska problem innefattar den en genomgång av tidigare sjukdomshistorik. Vanligtvis ingår en fysisk undersökning av urinvägar och könsorgan. Beroende på symptom och eventuella orsaker får du lämna urinprov och blodprov. Det kan även innebära att det görs ultraljudsundersökning, cystoskopi och MRT (magnetisk resonanstomografi).

Utifrån testresultat och undersökningar kan sedan läkaren ställa en diagnos och en passande behandling. Upplever du urologiska problem bör du ta tag i det. Det kan vara något som är enkelt att åtgärda, men det kan lika gärna vara något som kräver kirurgi. Tveka inte, utan få bra hjälp här och öka din livskvalitet.